Mot Tierp med gott självförtroende

Nedräkningen har börjat. På lördag avgörs säsongens näst sista deltävling i STCC. Dacia Dealer Team åker till Tierp med mycket självförtroende i bagaget.
– Vårt mål är att slåss mot BMW och helst även Volvo, samt att försvara vår placering som best of the rest i tabellen, säger teamchefen och föraren Mattias Andersson.

Först Tierp, sedan Mantorp Park. Med endast två deltävlingar kvar vill alla göra en så bra avslutning som möjligt på säsongen.
– Vi närmar oss slutet och alla försöker imponera, skrattar Andersson, som självklart inte är något undantag.
Dacia Dealer Team kommer till Tierp med bra form. Trots nollpoängaren i Östersund är Anderson den förare utanför Volvo- och BM-teamen som tagit flest poäng i de fyra senaste deltävlingarna.
– Vi åker till Tierp med bra självförtroende. Vi var framgångsrika senast i Karlskoga och noterades för vår bästa fjolårsplacering just på Tierp Arena. Sedan vi klantat till det lite för oss i kvalet kom vi igen starkt och rullade i mål på femte plats i ett ganska stökigt race, säger Andersson.

Tierp Arena norr om Uppsala är en av världens modernaste dragracinganläggningar med läktarkapacitet för 20.000 åskådare. Inför fjolårssäsongen byggdes dragstrippen ihop med en slinga för banracing. Banans längd är 2.080 meter.
– Banan har justerats något jämfört med i fjol. Samtidigt som man öppnat upp chikanen på start- och målrakan har man tagit bort den andra helt. Näst sista kurvan har tajtats till vilken innebär att det kommer att gå långsammare in på stadionområdet där sista kurvan, som var ordentligt hoppig förra året, jämnats ut, berättar Andersson.

Deltävlingen i Tierp är den fjärde och sista för säsongen där tävlingsformatet i STCC är ett, längre, race. Totalt ska 32 varv avverkas innan poängen delas ut.
– I de tidigare deltävlingarna med ett race, Solvalla, Göteborg och Östersund, har det varit full attack från början och jag tror inte det blir annorlunda i Tierp.
Kvalet är som vanligt uppdelat i tre omgångar, Q1, Q2 och Q3. Alla kör Q1 och därifrån går de tio bästa vidare till Q2. I Q3 gör sedan de fem snabbaste från Q2 upp om de främsta startpositionerna i racet.
Ännu så länge saknar Andersson en kvalplats i Q3. Kanske kommer den i Tierp på lördag?

Lördagens STCC-tävling på Tierp Arena sänds i SVT Play från 14.00 och i SVT 2 med start kl 14.30.

Tierp Arena 6-7 september.
Tidsschema STCC

Fredag 6 september
Kl 13.40-14.10: Test 1.
Kl 16.30-17.00: Test 2.

Lördag 7 september
Kl 12.25-13.06: Kval (Q1, Q2, Q3)
Kl 15.15-15.50: Race (32 varv).