Litet kliv framåt för Dacia Dealer Team

Mattias Andersson blev åttonde man i sin Dacia när STCC gästade Solvalla i Stockholm. Efteråt hade han blandade känslor inför sin och teamets insats.

– Åttonde plats i racet är godkänt, men min kvalinsats är jag besviken över, säger han.

Efter den mindre lyckade STCC-premiären i Skåne hade Dacia Dealer Team hoppats på ett lyft i den kungliga huvudstaden. Det blev ett litet steg framåt.

– Även om banan inte passade mig superbra blev det vår bästa placering hittills i år. Från sista startposition i racet var det inte mycket jag kunde göra inledningsvis, men vi fick till det bättre och bättre ju längre vi körde, berättar Andersson.

Mattias Andersson höll sig på banan, gjorde en snygg omkörning av Nicklas Olsson och var nära att snuva Roar Lindland på sjunde platsen under racets sista varv.

– Jag var riktigt nära att ta mig förbi, men Lindland körde bra och gjorde inget misstag.

På den trånga Solvalla-banan är det inte lätt att köra om. Därför pratade Andersson mycket om kvalets betydelse inför tävlingen i Stockholm. Dessvärre var just i kvalet Andersson hade störst problem.

– Jag fick helt enkelt inte till det med det grepp som var. En kombination av min körning och bilen, säger han.

Ytterligare en faktor påverkade Anderssons kvalinsats – bevattningen av banan för att få asfalten att hålla. Den kördes sönder under fredagen varpå det andra testpasset flyttades från fredag till lördag och kortades ner tidsmässigt.

– Det var fortfarande pölar kvar på banan när kvalet började och därför valde vi att inte åka ut direkt. Kanske väntade vi lite för länge eftersom det verkade som om både jag och bilen behövde några varv för att komma igång ordentligt den här helgen, säger Andersson med ett leende.

Till racet ändrade teamet en hel del på bilens inställningar.

– Några smågrejer som gjorde att vi fick lite bättre fäste. Dessutom blev greppet i banan bättre och bättre.

Som på en vanlig, permanent bana var det emellertid aldrig. Dessutom drog bilarna upp en hel del grus på asfalten.

– Det kändes lite som att åka som ett svin på en parkeringsplats. Det var lite drifting över det hela, säger Andersson och ler.

STCC-racet över 39 varv på Solvalla vanns av Thed Björk, Volvo.

Nästa deltävling avgörs i Göteborg 28-29 juni.