Bästa Dacia-helgen i STCC

Det blev en lyckad STCC-helg för Mattias Andersson och Dacia Dealer Team. Tre femteplatser gav 30 poäng och sjätte plats i mästerskapet efter premiären på Ring Knutstorp i Skåne.
– Jag är nöjd och hade jag bara haft lite bättre grepp i det första heatet hade Dacias första pallplats i STCC kommit här i dag, sa Andersson efteråt.

Mattias Anderssons premiärhelg var lyckad från början till slut. Han var femma i den första kvalomgången och fyra i den andra.
– Rekord. Som bäst har vi kvalat in på sjunde plats med den här bilen.
Den nya regeln om omvänd startordning för de tio kvalbästa gjorde att Andersson fick inleda det första racet från sjätte position. Han gjorde en bra start och kom ut ur den första kurvan som fyra.
– I det läget kände jag självklart att jag hade min bästa chans hittills att köra till mig en pallplats med Dacia Dealer Team, men tyvärr hade jag inte tillräckligt bra grepp i däcken för att kunna utmana.
I stället fick Andersson jobbigt med uppvaktning bakifrån och ett par varv från mål blev han passerad av Fredrik Larsson.
– Han tryckte sig förbi i slutet på start- och målrakan, säger Andersson och låter oss förstå att han tyckte att den manövern från BMW-förarens sida kanske inte var helt enkligt regelboken.

Det andra racet inledde Andersson från fjärde plats, en position han behöll över de inledande varven. Regerande mästaren Thed Björk kom emellertid fort bakifrån och Andersson valde att låta honom passera utan större strid.
Femteplatsen behöll han utan problem till mål. Bilen kändes bra och greppet var betydligt bättre än i premiärens första lopp.
– I det andra racet hade jag ett annat set däck än i det första och vi hade dessutom gjort några små förändringar på bilen, berättar Mattias som är nöjd med premiären och redan ser fram emot nästa deltävling i Göteborg 6-7 juni.
– Förra året hade vi en poäng med oss hem från den första deltävlingen. Nu körde vi till oss tre femteplatser och erövrade 30 poäng. Det känns bra.

Resultat.
STCC, Ring Knutstorp, 9-10 maj.
Race 1.

1) Mattias Lindberg, Hässleholms MK, KIA, 20 varv
2) Philip Forsman, KAK, BMW, + 1,272
3) Erik Jonsson, SMK Trollhättan, BMW, + 7,721
5) Mattias Andersson, Åtvidabergs MK, Dacia, + 8,588

Race 2.
1) Fredrik Ekblom, Volvo, 20 varv
2) Fredrik Larsson, BMW, + 0,708
3) Richard Göransson, Saab, + 4,207
5) Mattias Andersson, Dacia, + 12,806

Mästerskapet efter den första deltävlingen
1) Fredrik Larsson, BMW, 55 poäng
2) Fredrik Ekblom, Volvo, 51
3) Richard Göransson, Saab, 32
4) Mattias Lindberg, KIA, 31
5) Thed Björk, Volvo, 30
6) Mattias Andersson, Dacia, 30