Andersson och Dacia Dealer Team vill stå pall på hemmaplan

Som hemmaförare pryder Mattias Andersson STCC-kampanjen inför nästa veckas kvällsrace på Mantorp Park.
Efter målflagg kvart i tio på torsdag kväll hoppas Dacia-föraren från Linköping fortfarande stå i fokus. Efter den mindre lyckade tävlingen i Anderstorp senast är Dacia Dealer Teams målsättning att på nytt kliva upp på pallen.

Torsdag 25 juni skrivs ett stycke STCC-historia på Mantorp Park. Då ska nämligen mästerskapets första kvällsrace avgöras. Det första av kvällens båda STCC-heat startar klockan 19.00. Det andra inleds 21.20 och rullar i mål 25 minuter senare.
– Så här sent på kvällen har jag aldrig kört ett enskilt sprintrace tidigare. Enda gången jag varit i närheten av något liknande var när jag körde Nürburgring 24-timmars för många år sedan, säger en entusiastisk Andersson inför årets tredje deltävling i STCC.
– Förutom att det alltid är roligt att tävla på hemmaplan så känns formatet med kvällsrace nytt och fräscht. Jag tror definitivt att det här initiativet kan locka en ny publik till STCC.

Efter midsommarfirande i Åtvidaberg och utställning av tävlingsbilen vid Tornby köpcentrum i Linköping på tisdag drar Dacia Dealer Team till Mantorp Park där en intensiv racedag väntar både mekaniker och förare.
Två tester, kval och två tävlingsheat – allt ska hinnas med på en och samma dag, torsdagen den 25 juni.
– Det blir en lång dag som börjar med förarmöte klockan nio på morgonen och avslutas med målgång i det andra heatet nästan 13 timmar senare. Det gäller att komma utvilad och väl förberedd. Med ett så intensivt tidsschema finns det mindre tid än vanligt för både funderingar och mekaniskt arbete. Tvingas man till några större operationer, som till exempel ett motorbyte, är risken stor att man missar race och värdefulla poäng.
Som utpräglad kvällsmänniska ser Andersson fram emot det nya upplägget.
– Men det är jag inte ensam om. Lokalt här i Linköping pratas det mycket om just den här tävlingen så förhoppningsvis kommer det mycket folk.

Det faktum att tävlingsheaten kommer att avgöras sent på kvällen är inte den enda nyheten som väntar förarna i årets tredje deltävling i mästerskapet. För första gången sedan år 2000 ska nämligen en STCC-deltävling på Mantorp Park avgöras på den korta banan, den där bilarna viker av från flygrakan ungefär halvvägs på väg mot Mjölbysvängen.
– Jag körde inte STCC den säsongen, men jag åkte korta banan i två race i Clio Cup 1994. Det ska bli intressant att köra den korta slingan igen, även om jag som racerförare kanske föredrar den långa. Några omkörningstillfällen försvinner, men nya kommer till och ur publiksynpunkt är den korta banan riktigt bra. Från flera läktare kommer åskådarna att kunna följa bilarna hela varvet runt.

Mattias Andersson och Dacia Dealer Team fick en smakstart på STCC 2015 med dubbla tredjeplatser i premiären i Skövde. Efter den starten parkerade Andersson på andra plats i förarmästerskapet.
I Anderstorp blev det två sjundeplatser och betydligt färre poäng. Därför är Andersson fyra i tabellen inför tävlingen på hemmaplan.
– Vårt blygsamma facit i Anderstorp var ett resultat av att jag och teamet varken fick till körningen eller inställningarna på bilen. Men nu tar vi nya tag. Vi vill tillbaka på pallen och minst en placering bland de tre främsta är vår målsättning på torsdag, slår Andersson fast.

STCC i TV
STCC-deltävlingen på Mantorp Park torsdag 25 juni livesänds i SVT Play kl 18.50-21.50.

Tidsschema STCC Mantorp Park 25 juni
Kl 11.00-11.30: Test 1
Kl 14.00-14.30: Test 2
Kl 16-15-16.30: Kval, Q1
Kl 16.35-16.55: Kval, Q2
Kl 19.00-19.25: Race 1
Kl 21.20-21.45: Race 2