Mattias Andersson mästerskapstrea efter premiärhelgen i STCC – tog en pallplats i sin Dacia

Mattias Andersson och Dacia Dealer Team hade en bra premiär i Skövde. Andersson körde in på femte respektive tredje plats i söndagens två STCC-heat.
— Vi var trea-trea förra året och femma-trea i år. Jag är ganska nöjd även om det finns en liten besvikelse över resultatet i första heatet, sade Andersson.
Den tillfälliga banan på Skövde flygplats verkar passa Andersson och Dacia. På de fyra race som körts på banan har han tagit tre pallplatser och en femteplats.
— Jag har åkt mycket stadslopp i USA och jag kanske trivs nära murarna på den här typen av banor, sa han.
Han kvalade in som fyra respektive trea i lördagens två kval och startade sjua och trea i söndagens två heat.
— Det är klart att vi är besvikna att vi inte kunde förvalta tredjeplatsen från start i första heatet. Vi gjorde en bra start men i första kurvan blir det trångt och jag får en snytning av någon, jag stöter emot Richard (Göransson) men jag kom ut som trea, berättade han.

Rejäl smäll

Men han fick en tuff smäll strax därpå.
— Ner på första långa rakan låg jag trea men när jag bromsade för att ta kurvan small det bara till, det var den tredje Volvon (Scott McLaughlin) som körde rakt in i mig. Jag fick ett rejält kast och tappade McLaughlin och (Linus) Ohlsson, sa han.
Volvoföraren Robert Dahlgren vann.

Nära muren

I andra heatet, med omvänd startordning, blev det som vanligt stökigt men Dacia-föraren klarade sig relativ bra undan från de värsta situationerna. Och när två konkurrenter körde ihop och tvingades bryta, lyckades Andersson plocka ett par placeringar. I samband med kollisionen kom säkerhetsbilen ut och fältet samlades.
— Det öppnades en jättemöjlighet vid kraschen. Vid omstarten såg jag att Richard (Göransson) skulle sticka iväg och för mig gällde det att sätta press på Rasmus Mårthen så snart som möjligt men han gjorde det bra och åkte smart. Men när läget väl kom tänkte jag att jag måste prova. Det var precis som att Dacian kom mellan honom och muren, berättade Andersson.

Nöjd med helgen

Och han var ganska nöjd med premiärhelgen.
— Jag är jättenöjd med tredjeplatsen och lite besviken över femteplatsen. Men vi tar 37 poäng och ligger trea och det känns som att vi är ”best of rest” efter Volvo. Jag är glad över att vi tog bilen i mål i båda racen och att den är hyfsad hel. Vi har ingen överbudget och måste få det här att funka hela året, summerade Mattias Andersson.
Richard Göransson, Volvo, vann andra heatet.

Nästa tävling är om tre veckor på Dacia Dealer Teams hemmabana, Mantorp Park.

Resultat race 1: 1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 50.191, 2. Scott Mclaughlin, Polestar Cyan Racing, +1.572, 3. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +15.877, 4. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +21.144, 5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +30.564, 6. Reuben Kressner, Flash Engineering, +45.717, 7. Rasmus Mårthen, Brovallen Design , +1 Lap.
DNF: Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, Emma Kimiläinen, PWR Racing – SEAT Dealer Team, Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, DNF
Resultat race 2: 1. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 50.199, 2. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +7.234, 3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +14.543, 4. Rasmus Mårthen, Brovallen Design , +16.195, 5. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +16.417, 6. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +3 Laps.
DNF: Scott Mclaughlin, Polestar Cyan Racing, Linus Ohlsson, Flash Engineering, Reuben Kressner, Flash Engineering, Emma Kimiläinen, PWR Racing – SEAT Dealer Team.

Totalställning efter premiären i Skövde

_Y8A9640 _Y8A9497 _Y8A0386 _C3A0562 _C3A0657