Kvällspigg Andersson siktar mot pallen med Dacia på Mantorp Park

Förarmöte tidigt på morgonen – och sista racet tolv timmar senare.
Mattias Andersson och Dacia Dealer Team laddar för en lång dag när den andra STCC-deltävlingen för säsongen avgörs på Mantorp Park torsdag 26 maj.
– Det gäller att vara på hugget, men jag är kvällsmänniska så det ska nog gå bra, säger Andersson.

Kvällsracet på Mantorp Park är Mattias Anderssons hemmatävling i kalendern. Från verkstaden i Linköping har han två mil fågelvägen till banan.
– Men någon annan fördel av hemmabana har jag väl egentligen inte. Med några få undantag kan alla som tävlar på den här nivån Mantorp Park väl. Den publikanpassade, korta slingan som vi kör på torsdag är dessutom inte så svår rent tekniskt, men den har definitivt sin charm, säger Mattias.

Andersson kommer till Mantorp Park som trea i förarmästerskapet efter en fullt godkänd premiär i Skövde där den blå-vita Dacian bokfördes för 37 poäng sammanlagt – fördelade på 12 i Q1, 10 i det första heatet och 15 i det andra där han blev trea bakom Volvoduon Richard Göransson och Robert Dahlgren.
– Kvalet och det andra heatet var klart godkänt. Det första racet är jag inte lika nöjd med, säger Andersson, som på nytt siktar högt i årets andra deltävling.
– Vi är redo, kommer väl förberedda och lovar att ladda på. Målsättningen är pallen i båda racen, haka på Volvo i tabelltoppen och inte släppa upp de andra, säger han.
Robert Dahlgren fick en smakstart på mästerskapet med full pott i kvalet, en seger och en andraplats. Han har ryckt åt sig en liten ledning i mästerskapet. Till andraplacerade Göransson har emellertid Andersson bara tre poäng.

I fjol var första gången STCC arrangerade en kvällstävling. Även då avgjordes den på Mantorp Park.
– Jag tyckte om upplägget och ser fram emot torsdagens tävling. Det kommer att bli en intensiv men kul dag med en hel del lokala partners på plats för att stötta vårt team. Hoppas vi förare och alla andra som ska följa tävlingen får bra väder.

Mattias Andersson jagar fortfarande Dacias första seger i STCC. Han var nära på Mantorp Park i fjol, men då dömdes han för tjuvstart i det andra heatet, bestraffades och i stället för seger fick han nöja sig med femte plats. I det första heatet slutade han fyra, precis utanför pallen.
– Enligt mig gjorde jag en perfekt start, men domarna tyckte annat. Jag ska se till att komma igång bra i starterna på torsdag också, säger han och tillägger leende:
– Men inte för fort.

STCC-deltävlingen på Mantorp Park den 26 maj visas live i SVT Play kl 18.30-21.45. Dagen därpå summeras den i STCC Magasin i SVT2 kl 18.00-19.00.

Tidsschemat för STCC-klassen på Mantorp Park den 26 maj ser ut enligt följande:
Kl 11.00: Test 1 (30 min)
Kl 14.00: Test 2 (30 min)
Kl 16.15: Kval, Q1 (15 min)
Kl 16.35: Kval, Q2 (20 min)
Kl 18.45: Race 1 (25 min)
Kl 21.00: Race 2 (25 min)