Jubilerande Mattias Andersson ute efter revansch

På söndag passerar Mattias Andersson en magisk gräns i sin långa och framgångsrika STCC-karriär. Det första racet i Anderstorp blir nämligen hans 200:e i mästerskapet.
Andersson drömmer självklart om få jubilera med en stor framgång. Han och Dacia Dealer Team är dessutom ute efter revansch efter missen hemma på Mantorp Park senast.

Efter en lyckad premiär med pallplats och många poäng i Skövde gick det inte alls som Mattias Andersson hade hoppats på Mantorp Park. Två blygsamma sjundeplatser blev facit efter ett mindre lyckat kval.
– Någon riktig förklaring till varför det gick som det gick har jag egentligen inte. Det var många parametrar som gjorde att vi inte var lika konkurrenskraftiga då som i Skövde, säger Andersson, som bara kunde addera 14 poäng till de 37 han hade sedan tidigare.
Dessutom halkade han ner till femte plats i tabellen.
– I år måste varje förare räkna bort sin sämsta deltävling inför finalen på Ring Knutstorp. Vi får hoppas att det är Mantorp vi kan stryka då, säger veteranen från Linköping och blickar fram mot kommande helgs övningar i Anderstorp.
– Vi är revanschsugna, vill hitta farten igen och återta vår tredjeplats i mästerskapstabellen.

Mattias Andersson har tävlat i STCC sedan 2001. 199 race har det blivit hittills. Den 200:e starten gör han klockan ett på söndag. Med sitt jubileumsrace passerar östgöten Tomas Engström och går upp på tredje plats i tabellen över de förare som kört flest tävlingsheat i STCC. Senare i år kommer han även att passera Fredrik Ekblom, som har 206 race. Ohotad etta är Jan ”Flash” Nilsson på 231 starter.
– Om jag ska passera Flash måste jag köra några säsonger till. Just nu har jag inga tankar på att sluta. Jag gillar att tävla, racingen är mitt liv.

Volvo-duon Robert Dahlgren och Richard Göransson har fått en smakstart på STCC 2016 och ryckt åt sig en ganska stor ledning i mästerskapstabellen.
– De ser stabila ut och är våra absolut svåraste konkurrenter just nu. Jag tror det blir svårt för någon att rubba dem, men vi hoppas självklart att vi ska kunna vara med och ge dem en fight i racen. Jag drömmer fortfarande om att erövra Dacias första STCC-seger och målsättningen inför varje heat är att få kliva upp på pallen.
Andersson är femma i tabellen med 51 poäng, men upp till tredjeplacerade Johan Kristoffersson skiljer bara åtta. Mellan sig har de båda Daniel Haglöf, 55 poäng.
– Kristoffersson kommer att missa en tävling och måste räkna alla sina resultat. Det samma gäller för Björn Wirdheim, som jag har närmast bakom mig i tabellen. Han körde inte premiären.

Klassiska Anderstorp är den bana Mattias Andersson har minst erfarenhet av i årets mästerskap. Det är nämligen långt ifrån alltid den varit med i STCC-kalendern.
– Lång och utslagsgivande och i fjol gick det väl sådär för oss där nere, minns han.
Två sjundeplatser – precis som på Mantorp Park – blev det då. Men det är ett facit Andersson är fast besluten att förbättra i år. Pallen hägrar redan i jubileumsracet.

STCC i Anderstorp visas både i SVT Play och i SVT1 söndag 19 juni. I den sistnämnda kanalen startar livesändningen kl 14.45 och håller på till kl 16.40.
Måndag 20 juni sammanfattas dessutom tävlingen i STCC Magasin i SVT2 kl 18.00-19.00.

Tidsschema STCC Anderstorp 18-19 juni
Lördag 18 juni

Kl 10.40: Test 1
Kl 13.50: Test 2
Kl 16.10: Q1
Kl 16.30: Q2
Söndag 19 juni
Kl 13.00: Race 1
Kl 16.00: Race 2