Farten i fokus inför Västkustloppet

Racingklassikern Västkustloppet väntar Mattias Andersson och Dacia Dealer Team i helgen. Trots en del bekymmer i den senaste deltävlingen kommer STCC-veteranenen med bra självförtroende till Falkenberg.
– Det första racet i Anderstorp var ett av mina bästa fartmässigt med Dacian, säger Andersson.

Mattias Andersson stod pall i Falkenberg förra sommaren. Han var trea i det andra racet som fick stor uppmärksamhet tack vare prins Carl Philips sensationella seger.
Prispallen hägrar för Dacia Dealer Team även i årets STCC-framträdande i Halland. Andersson var trea i premiären i Skövde och vill tillbaka till toppen. Efter den mindre lyckade deltävlingen hemma på Mantorp Park fick Andersson lite revansch i öppningsheatet i Anderstorp. I sitt 200:e STCC-race i karriären slutade han på fjärde plats.
– Ett av mina bästa lopp fartmässigt med Dacian. Vi höll Björn Wirdheim stången och över racedistans körde vi jämnt med Richard Göranson i Volvon, konstaterar Andersson belåtet.
Från fjärde startposition i det andra heatet fanns stor förhoppningar om en ännu bättre placering. Men då slog oturen till. Servostyrningen gick sönder på formationsvarvet.
– Från depån ropade teamet ”du är starkare än du tror”, men det var jag inte, konstaterar Andersson med ett leende.
Med en extremt tungstyrd bil – som dessutom var tvungen att göra ett besök i depån för översyn – hade Andersson inga chanser att konkurrera. I mål var han tionde man.
– Vi har varit förskonade från tekniska bekymmer länge, men i Anderstorp drabbades vi tyvärr. Det var synd för jag tycker att vi blev starkare för varje pass under helgen.

Andersson har halkat ner till sjätte plats i förarmästerskapet, men har Björn Wirdheim bara nio poäng före sig. Med tanke på att det finns 75 poäng i potten i varje STCC-deltävling känns inte heller avståndet till fjärdeplacerade Daniel Haglöf så avlägset. Upp till honom är det 26 poäng.
– Vi åker till Falkenberg med goda förhoppningar om att hitta farten som ska göra oss konkurrenskraftiga på den korta, intensiva och snabba banan. Jag ser fram emot tävlingen, det ska bli kul, säger Andersson.

STCC i Falkenberg visas live på SVT Play söndag 10 juli kl 12.30-16.40. Dagen därpå visar SVT2 ett timslångt sammandrag från tävlingarna med start kl 18.00. Kommentatorer är Johan Ejeborg, Stefan Klemetz och Jonas Kruse.

STCC Falkenberg 9-10 juli

Lördag 9 juli
Kl 10.50: Test 1
Kl 13.40: Test 2
Kl 16.05: Kval, Q1
Kl 16.25: Kval, Q2

Söndag 10 juli
Kl 11.45: Gridshow
Kl 12.45: Race 1
Kl 15.50: Race 2